Heb je een vraag?
Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen als het gaat over VANUIT HIER op 5 oktober.
Klik op de vraag en het antwoord verschijnt eronder.
Algemeen
Waarom ‘VANUIT HIER’, een dag voor Groningers, op 5 oktober?
Het definitief sluiten van het Groningenveld is een historisch moment voor Groningen. Sinds vrijdag 19 april 2024 mag er geen gas meer gewonnen worden uit het Groningenveld. Dit is wettelijk vastgelegd. Veiligheid van de Groningers is eindelijk belangrijker dan gas. De winter van 2024/2025 is hiermee het eerste jaar zonder gaswinning uit het Groningenveld. Er moet nog veel worden hersteld. Maar het definitief stoppen van de gaswinning uit het Groningenveld is een belangrijke mijlpaal. Hiervoor hebben we met elkaar hard geknokt. VANUIT HIER geven we op zaterdag 5 oktober 2024 vorm aan dit belangrijk moment waarbij we verleden en heden een plek geven. Groningenveld dicht. Groningen open.
Is iedereen welkom?
Zeker! Iedereen is van harte welkom om dit moment samen mee te maken. Bekijk de programmapagina voor meer informatie.
Kunnen wij als inwoners meedoen met het programma?
Zeker, graag zelfs! Er zijn op dit moment vier manieren om mee te doen aan het programma op 5 oktober:
- Zing mee in het Groot Gronings Koor. Meer informatie daarover vind je hier.
- Stuur jouw foto en/of verhaal met jouw herinnering van 65 jaar gaswinning. Voor meer informatie daarover kun je hier terecht.
- Je kunt actief bijdragen aan het dagprogramma in je eigen omgeving. Hoe dat er precies uit gaat zien, wordt binnenkort bekend gemaakt.
- Je kan het avondprogramma meemaken door je hiervoor aan te melden. Samen met vele Groninger artiesten, schrijvers, sporters en het Noordpool Orkest.
Wat is 5 oktober voor een dag?
Dit moment markeert het einde van de gaswinning uit het Groningenveld. De bron van het leed is weggenomen. Dit historisch moment verdient het om samen stil te staan en recht te doen aan alles wat er de afgelopen 65 jaar is gebeurd. Bij dit moment past een sfeer van saamhorigheid waarbij alle emoties langs mogen komen. Met muziek, cultuur en activiteiten herdenken we 65 jaar gaswinning. Er mag worden stilgestaan bij de verdrietige momenten, maar er is ook ruimte om te voelen en beleven dat we er samen voor staan en gaan.
Wie heeft het programma gemaakt?
Er werkt een programmateam aan de organisatie van 5 oktober. Centraal staat dat het programma van, voor en door Groningers moet zijn. Daarnaast zijn vele Groninger artiesten en leveranciers betrokken bij de organisatie. Het programmateam maakt de keuze voor het programma waarbij rekening wordt gehouden met een zo breed en inclusief mogelijk programma.
Hoe worden zoveel mogelijk Groningers bereikt?
Allereerst met een zo breed mogelijk dag- en avondprogramma. Het wordt een programma voor jong en oud. We hebben een website, we berichten erover op sociale media en via onze samenwerkingspartners. Kortom: we maken gebruik van een heel scala aan middelen om alle Groningers te bereiken. We maken ook gebruik van bestaande communicatiemiddelen van organisaties die geworteld zijn in de regio, zoals Dagblad van het Noorden en RTV Noord. RTV Noord verzorgt een live-uitzending van het evenement en ook de NOS maakt een live uitzending vanaf de avondlocatie.
Wie maakt 5 oktober mogelijk?
De Rijksoverheid, provincie Groningen en de versterkingsgemeenten maken deze dag mede (financieel) mogelijk. Zij doen dit in samenspraak en met inbreng van vele andere Groninger organisaties, partijen en leveranciers. Uiteraard zijn en blijven we in gesprek met vele partijen om deze dag gedenkwaardig te maken.
Hoe zit het met het beschikbare budget voor 5 oktober?
Het Rijk, de provincie Groningen en de versterkingsgemeenten vinden het belangrijk om de Dag van de Groninger mogelijk te maken op 5 oktober. Het historische moment van geen gaswinning meer uit het Groningenveld verdient het om samen bij stil te staan en recht te doen aan alles wat er de afgelopen 65 jaar is gebeurd. Op dit moment zijn we druk bezig met het programma van 5 oktober. De exacte invulling is mede afhankelijk van de uiteindelijke financiering. Over de verdeling van de bijdragen van rijk en regio zijn we – mede naar aanleiding van de discussie in de staten – momenteel met het ministerie in gesprek. Daarnaast onderzoeken we of we andere partijen/organisaties kunnen interesseren om een financiële bijdrage te doen of een bijdrage in natura. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld een bijdrage in openbaar vervoer, etc. Samen met alle partijen/organisaties en Groningers werken we eraan om deze dag gedenkwaardig te maken.
Waarom wordt publiek geld hiervoor gebruikt? Groningers hebben geen behoefte aan een evenement, maar een veilig huis.
Dit is een begrijpelijke reactie. Het is een historisch moment in de Groningse geschiedenis, een moment om niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Door de sluiting van het Groningenveld te markeren, vragen we juist ook expliciet aandacht voor de gevolgen van de jarenlange gaswinning voor inwoners. Het budget wat hiervoor is vrijgemaakt, gaat niet ten koste van het herstel van Groningen. De versterkingsopgave gaat onverminderd verder evenals de schadeafhandeling. We zijn er nog niet. We hebben nog een lange weg te gaan als het gaat om herstel en het samen bouwen aan de toekomst van Groningen.
Wordt dit moment een jaarlijkse traditie?
Eerst kijken we uit naar 5 oktober dit jaar. Mocht er een nieuwe traditie ontstaan, dan staan we daar zeker voor open.
De winning uit het Groningenveld is gestopt, maar er wordt wel gas gewonnen uit kleine velden en andere mijnbouw bedreven in Groningen. Hoe zit dat?
Dat klopt inderdaad. Het (zeer grote) Groningenveld, de bron van veel schade, zorgen en onveiligheid in Groningen, is gesloten. Maar er zijn nog wel kleine gasvelden, gasopslagen en andere mijnbouwactiviteiten – zoals zoutwinning – die in Groningen plaatsvinden. Dit betekent dus dat niet alle mijnbouwactiviteiten in Groningen en de rest van Nederland eindigen. Mijnbouw in Nederland vindt alleen plaats als het veilig en verantwoord kan voor mens en milieu. Daar ziet het ministerie van Klimaat en Groene Groei samen met het Staatstoezicht op de Mijnen op toe. Hierin wordt ook rekening gehouden met eventuele effecten van het Groningenveld op de veiligheid.
Programma
Wat gaat er overdag gebeuren?
In de middag willen we starten met een programma in de dorpen en/of wijken. Hier kun je zelf ook actief aan bijdragen. Inmiddels is er via Vereniging Groninger Dorpen een oproep uitgegaan naar diverse organisaties om actief iets in het dorp/wijk te organiseren. Die oproep kun je op hun website terugvinden. Hoe het programma er precies uit gaat zien in de middag, wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. Dus houd de website en onze social media in de gaten.
Wat is het programma in de avond?
Zij-aan-zij staan we 5 oktober samen stil bij 65 jaar gaswinning en het doven van de vlam van het Groningenveld. Met vele Groninger artiesten, schrijvers en sporters onder leiding van het Noordpool Orkest vertellen we het verhaal in een doorlopend muzikaal programma van 65 jaar gaswinning, de herinneringen die we eraan hebben, wat dat met ons heeft gedaan en nog steeds doet. Al meerdere bekende Groningers hebben zich verbonden aan dit bijzondere programma. Lees er hier meer over.
Waar vindt het programma in de avond plaats?
De locatie waar exact het in de provincie plaats gaat vinden, wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.
Waarom moeten er kaarten worden gereserveerd voor het avondprogramma?
We werken met gratis kaarten, vanwege een aantal redenen. We hebben een beperkt aantal zitplaatsen vanwege de locatie, dus we willen vooraf graag weten hoeveel mensen er komen. Als we dat weten, kunnen we daar rekening mee houden. Daarnaast speelt veiligheid een belangrijke rol en zo hebben we enig zicht op hoeveel mensen er komen. Daar kunnen we ook catering, parkeerplaatsen, inzet van mensen etc. op afstemmen. De reservering van gratis kaarten is mogelijk vanaf woensdagavond 11 september en gaat via deze website.
Wat als het tijdens het avondprogramma van 5 oktober regent?
Zelfs meteorologen twijfelen wat voor weer het wordt op welke dag. Dus ook wij kunnen het weer helaas niet voorspellen. We overdekken de tribunes, maar het advies is: kleed je in laagjes. Zorg ervoor dat je kleding aangepast kan worden aan de weersomstandigheden. Houd ook rekening met regen, dus neem regenkleding mee (geen paraplu’s). Maar we hopen natuurlijk dat de weergoden ons goed zijn gezind.
Koor
Ik wil me graag aanmelden voor het koor. Hoe doe ik dat?
Je kunt je via onze site aanmelden voor het koor. Je vindt hier een formulier en meer informatie.
Hoe vaak moet ik repeteren?
We hebben een schema opgesteld voor het repeteren. Meer informatie daarover vind je hier.
Welke nummers gaan we zingen?
We zingen samen drie nummers:
- Speciaal gecomponeerd lied ‘VANUIT HIER’
- ‘Het gait nait over’, een vertaling van Marcel Hensema van het nummer ‘Het gaat niet over’ van Henny Vrienten
- En natuurlijk mag ons Gronings volkslied niet ontbreken
De nummers worden begeleid door het Noordpool Orkest en een solist.
Hoe kan ik instuderen?
Op de zing mee pagina vind je meer informatie en het materiaal dat te downloaden is.
Zelf meedoen op 5 oktober
Hoe kan ik meedoen aan het programma op 5 oktober?
Er zijn op dit moment vier manieren om mee te doen aan het programma op 5 oktober:
- Zing mee in het Groot Gronings Koor. Meer informatie daarover vind je hier.
- Stuur jouw foto en/of verhaal met jouw herinnering van 65 jaar gaswinning. Voor meer informatie daarover kun je hier terecht.
- Je kunt actief bijdragen aan het dagprogramma in je eigen omgeving. Hoe dat er precies uit gaat zien, wordt binnenkort bekend gemaakt.
- Je kan het avondprogramma meemaken door je hiervoor aan te melden. Samen met vele Groninger artiesten, schrijvers, sporters en het Noordpool Orkest.
Ik heb nog een heel ander idee voor 5 oktober. Waar kan ik terecht?
We zijn natuurlijk al druk bezig met de voorbereidingen voor 5 oktober. Maar heb je nog een heel goed idee, vraag of opmerking? Mail dan gerust naar vijfoktober@nijbegun.nl We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.
Informatie voor de pers
Waar kan ik me melden als fotograaf en/of journalist?
Journalisten en professionele fotografen moeten zich vooraf aanmelden om een officiële perspas aan te vragen voor het avondprogramma. Het aanvragen kan via mail naar vijfoktober@nijbegun.nl o.v.v. perspas. Heb je vragen of andere informatie nodig, mail dan ook gerust naar vijfoktober@nijbegun.nl.