“Laten we samen naast elkaar staan”

Op donderdag 11 juli werd de eerste persbijeenkomst georganiseerd in Zuidbroek om iedereen bij te praten over de Dag van de Groninger op 5 oktober. Frouke Postma-Doornbos, inwoner van de gemeente Midden-Groningen, vindt het belangrijk dat deze dag mogelijk wordt gemaakt voor alle Groningers. Hieronder de toespraak die ze heeft gehouden met daarin een oproep voor alle Groningers: “Laten we samen naast elkaar staan”.

Venster naar de toekomst

Dit voorjaar zagen we Hans Vijlbrief de wet tekenen waarmee het Groningenveld gesloten wordt. Susan Top kondigde vervolgens aan dat er op 5 oktober een dag voor en door Groningers komt: een dag voor ons allemaal.

Voor degene die schade heeft aan het huis en schade aan het thuis. Voor degene die nog steeds lijdt èn voor degene die al heel blij is met een nieuw of versterkt huis, met herwonnen veiligheid. Ook voor degene die weinig last heeft gehad van de aardbevingen. Maar die wel betrokken inwoner is. Die misschien de verhalen kent, soms van horen zeggen. En die een idee heeft hoe onze provincie, hoe onze omgeving er uit moet zien.

Ik sta hier als inwoner die veel schade heeft en had aan ons huis en aan ons thuis.

Die tijd ligt voor mijn gezin alweer enige jaren achter ons. Liefst kijken we er niet teveel op terug… Toch is dat soms nodig om stil te staan bij wat het ons deed. Graag willen we ook vooruit kijken met een nieuw perspectief. Als de bevingen stoppen en de veiligheid terugkeert, hopen we op terugkeer van balans. Daarom denk ik dat 5 oktober een heel belangrijke dag zal zijn. Een dag met impact.

Een belangrijk moment waarop het venster van onze provincie open gaat naar de toekomst. Een dag om stil te staan bij wat ons de afgelopen decennia is overkomen. De schade die we hebben opgelopen, het verdriet dat er bij velen is, de wanhoop, de uitdaging die te groot leek. Het heeft ons zoveel gekost. We hebben te veel gegeven.

Ik hoop op een dag met ruimte voor emoties en ruimte voor verhalen. Muziek. Ontmoeting. Spreken en luisteren.

Een dag met een lach en een traan.
Een dag om veel moois te ontvangen.
En zo kan er ruimte ontstaan.
Ruimte voor nieuwe hoop.
Ruimte in je hoofd en rust in je lijf.
Ruimte voor verbinding en ontmoeting. Herstel van tijd en aandacht voor gezin en buurt.
Ruimte om weer te mogen wortelen in onze dierbare Groningse aarde.

Wat een uitdaging ligt er voor ons als inwoners de komende jaren, wanneer we mogen werken aan herstel. Ook als er onderling moeite is of is geweest. Daar kunnen en mogen we het met elkaar over hebben. We mogen investeren in de toekomst van Groningen.

Ik hoop dat we zo die bijzondere zaterdag 5 oktober als opstapje mogen gebruiken als “volk van Loug en Stad”: een toekomst waarin we weer rustig mogen bestaan en rustig werken.

Samen, als trotse inwoners en bestuurders van deze prachtige provincie. Laten we samen opstaan. Naast elkaar stilstaan. En samen nieuwe stappen zetten. Vanuit hier!”, aldus Frouke Postma-Doornbos.